Reflexintegratie

Reflexen
Een reflex is een onwillekeurige, spontane reactie van het lichaam op een prikkel via één van de zintuigen. En deze reflexen zijn het fundament, zij vormen de basis voor onze motorische, sociaal-emotionele, psychische en cognitieve ontwikkeling.

De ontwikkeling van een baby gaat volgens een vast patroon. We beginnen als een piepklein hoopje cellen dat zich heel snel ontwikkelt en al in de baarmoeder zijn er reflexen actief. Die zorgen voor bescherming maar ook voor groei, op mentaal en motorisch gebied. Als een baby geboren is dan zijn alle bewegingen die hij of zij maakt nog reflexmatig. Deze reflexen zorgen ervoor dat de baby zich motorisch- en mentaal kan ontwikkelen.

uitleg over reflexintegratie

Zo zijn het de reflexen die ervoor zorgen dat een baby zich kan omrollen, zich kan optrekken, zelfstandig kan gaan zitten en gaat kruipen. Tijdens al die reflexmatige bewegingen vindt er een mentale ontwikkeling plaats en worden zicht, gehoor, tast, ruimtelijk besef enz. ontwikkeld. In een ideale situatie worden de reflexen, door het vele bewegen, geïntegreerd zodat de reflexmatige bewegingen nu doelbewuste bewegingen kunnen worden. Door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld: stress tijdens de zwangerschap of complicaties (o.a. keizersnee of vacuümpomp) tijdens de geboorte, traumatische ervaringen of genetische factoren kan het echter voorkomen dat dit proces niet vanzelf verloopt.

Het kind zal zich lichamelijk ontwikkelen maar het normale functioneren wordt wel verstoord en het lichaam zoekt een manier om de invloed van de nog actieve reflex te compenseren. Nog actieve reflexen hebben altijd voorrang en kosten veel energie. Ze zorgen ervoor dat het leven niet als vanzelf gaat. Bij kinderen zien we dan veel stress, frustratie of overprikkeling. Ook worden het gedrag, de motoriek en het leren vaak negatief beïnvloed.

Een kind waarbij bijvoorbeeld de Spinal Galant nog actief is zal het lastig vinden om op school stil te zitten en zich te concentreren. De Spinal Galant zit onderin de rug, aan beide kanten naast de wervelkolom, en begint te storen wanneer het kind zijn rug tegen de stoel drukt. Het gevolg is dat het kind niet stil kan zitten maar moet bewegen en dat gaat weer ten koste van de concentratie. Het lichaam blijft op een reflexmatige manier reageren en dit kan dus stress en overprikkeling geven. Een wiebelkussen heeft in dit geval geen zin. De oorzaak van het probleem wordt hiermee namelijk niet weggenomen.

Ook op late leeftijd
Ook op latere leeftijd kunnen reflexen nog actief zijn of als gevolg van een ongeluk, ziekte of trauma weer actief worden. Dit kost veel energie en levert stress op. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van slaapproblemen, moeite met ontspannen of burn-out klachten. Maar op elke leeftijd kunnen reflexen alsnog geïntegreerd worden en kan reflexintegratie helpend zijn.

Wat doen we met reflexintegratie?
Met reflexintegratie gaan we kijken welke reflexen nog actief en dus storend zijn. Door middel van eenvoudige oefeningen worden tijdens de behandelingen in de praktijk deze reflexen alsnog of opnieuw geïntegreerd. Om de integratie van een reflex sneller te laten verlopen krijgt u na een sessie oefeningen mee voor thuis. Dit zijn simpele en makkelijke oefeningen waar kinderen soms zelfs om vragen omdat ze stress verminderen en rust geven.